138 техногиганти са продължили съкращенията на ИТ персонала си и тази

...
138 техногиганти са продължили съкращенията на ИТ персонала си и тази
Коментари Харесай

ИТ компаниите са съкратили 34 000 души от началото на годината

138 техногиганти са траяли съкращенията на ИТ личния състав си и тази година, оповестява " Файненшъл таймс ". Според уеб страницата Layoffs.fyi, който следи съкращенията в промишлеността, единствено за януари и първата седмица на февруари 34 000 души са останали без работа.

Миналата година над 263 000 души бяха съкратени от разнообразни софтуерни компании в Съединени американски щати и по света. 

Според някои анализатори повода за това е навлизането на AI и все по-високата работливост на ИТ експертите, които сполучливо употребяват новите езикови модели в програмирането. Това на процедура отстранява потребността от най-ниското равнище " кодъри " и надлежно води до растеж на съкращенията.

Други обаче смятат, че фирмите единствено употребяват новите принадлежности като уместно опрощение за неприятни решения по време на пандемията.

Докато COVID-19 върлуваше по света и още нямаше ваксини, покупките на компютърни устройства експлодираха, милиони започнаха работа онлайн, а потребността от разнородни уеб услуги набъбна. Тогава ИТ фирмите по света наемаха нов личен състав постоянно и бележеха страхотни облаги.

Пандемията обаче в огромна степен завърши, локдауните също. И въпреки в някои сфери хората да продължиха работа онлайн, а някои от ИТ продуктите, станали известни преди 2-3 години, да останаха търсени, внезапно се оказа, че потребност от толкоз ИТ експерти, изключително на ниските равнища, просто няма.

AI промишлеността е към момента в зародиш, означават експерти от региона и признават, че когато тя в действителност се развие - в околните години - ще има нова жадност, а не остатък от ИТ експерти - само че най-вече от софтуерни инженери и разработчици, т. е. по-квалифицирани експерти. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР